Ce-ar fi dac-ar fi… piatra pretioasa?

0
4499
ghid

Eh, abia acum a venit momentul „adevărului”. Așa cum am promis, începem seria articolelor despre pietre prețioase, atât din perspectiva alegerii acesteia, cât și din perspectiva alegerii formei pietrei prețioase, deoarece este binecunoscut fapul că femeile își doresc bijuterii cu pietre. Și nu, nu e de speriat, ci de cercetat, astfel încât decizia finală să fie cea mai bună, iar piatra aleasă să se potrivească întru-totul cu personalitatea și stilul femeii iubite.

Poate că ar fi mai potrivit ca înainte să depănăm firul narativ al diferitelor tipuri de pietre prețioase, să descriem pe scurt ce sunt pietrele prețioase. Astfel, acestea sunt minerale care, din punct de vedere estetic, arată frumos sau decorativ, și sunt folosite ca pietre în bijuterii de toate felurile (inele, pandantive, cercei etc.). În functie de calitățile estetice, caracteristici și cât de rare sunt, pietrele se împart în pietre prețioase și pietre semiprețioase. Un aspect interesant este acela că fiecărei pietre (prețioase sau semiprețioase) îi corespunde o lună din an: ianuarie – granat, februarie – ametist, martie – acvamarin, aprilie – diamant, mai – smarald, iunie – perlă, iulie – rubin, august – peridot, septembrie – safir, octombrie – turmalină, noiembrie – topaz, decembrie – zircon.

 

Episodul 1 – Diamantul

Cea dintâi piatră prețioasă pe care am ales să o prezentăm este diamantul deoarece este cea mai cunoscută și mai ușor recognoscibilă, atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților.

pretioasa

Diamantul este un mineral nativ și, în același timp, o piatră prețioasă. Poate atinge duritatea maximă (10) pe scara Mohs, aceasta variind, însă, în funție de gradul de puritate al cristalului. Denumirea diamantului vine din limba greaca adamas, care înseamnă: de neînvins, indestructibil.

În ceea ce privește criteriile de evaluare ale diamantelor, cele de bază, denumite și cei 4C, sunt:

 1. Greutate (în carate)

 

 • diamantul se măsoară în carate, unui carat corespunzându-i 0.200 grame;

 

 1. Culoare (color)

În funcție de culoare, diamantele sunt împărțite în două grupe: incolore și fancy. Bijutierii folosesc în mod constant diamantele incolore, acestea fiind împărțite, la rândul lor, în funcție de nuanță

D – cel mai ridicat grad de culoare;

E, F – incolor +;tipuri-de-culor-ale-diamantelor

G – aproape incolor;

H – alb (incolor);

I, J – incolor cu ușoare tente de culoare;

K – galben pal;

M, N, O, P, S-Z – colorat.

Așa cum reiese din clasificarea de mai sus, cea mai bună nuanță, dar în același timp și cea mai rară, este D. Majoritatea cumpărătorilor optează pentru culorile de la D la J, însă recomandările noastre în cazul culorilor, din punct de vedere al raportului calitate/preț, sunt F și G.

 

În categoria diamantelor fancy cu culori speciale, intră cele care au nuanțe de roșu și violet, galben și maroniu, albastru (hope), verzi (dresden), galben – portocaliu (incomparable), roșii (hancock), roz.

 1. Claritate (clarity)

Acest aspect se referă la gradul de impurități pe care îl are un diamant și care pot fi văzute cu ochiul liber sau cu o lupă 10x. Aceste impurități sunt denumite de către specialiști „incluziuni”, iar cu cât un diamant are mai puține incluziuni, cu atât el devine mai valoros.

În funcție de aceată caracteristică, diamantele se împart in următoarele categorii:

 

 • FL (Flawless): diamante fără impurități, atât intern, cât și extern; sunt extrem de rare și foarte scumpe;
 • IF (Internally flawless): diamante care nu au incluziuni în interior, dar care pot avea mici imperfețiuni externe;
 • VVS-1 (Very Very Small inclusion 1): diamante care au o singură incluziune, care poate fi vazută doar cu lupă 10x, de către un expert;
 • VVS-2 (Very Very Small inclusion 2): diamante care au impurități ce sunt extrem de greu de observat, chiar și cu lupa 10x;
 • VS (1-2)* (Very Slightly Imperfect): incluziunile acestor diamante se pot vedea cu lupa de 10x, dar nu cu ochiul liber.
 • SI (1-2)* (Slightly Imperfect): incluziunile se pot vedea cu usurință cu lupa de 10x;
 • I (1-2-3)* (Imperfect): incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber.

tipuri-de-diamante-in-functie-de-culori

 

Recomandarea Ering este  VS.

 1. Tăietura (cut)

Aceast ultim criteriu de evaluare al diamantelor se referă la modul în care este tăiat diamantul și la strălucirea pe care o conferă acestuia. Dacă în cadrul celorlalte trei categorii, prezentate mai sus, omul nu și-a adus niciun aport, în cazul tăieturii lucrurile stau diferit. Aici, mâna omului transformă o piatră prețioasă brută într-un diamant șlefuit și fațetat în diverse forme.

Cea mai cunoscută tăietură a diamantului este cea a briliantului rotund. Briliantul clasic are 57  de fațete. Tăierea în fațete face referire la faptul că lumina căzută pe suprafața plană a unei fațete bine lustruite este reflectată ca de o oglindă, acest lucru punând în evidență strălucirea pietrei. Lumina care va pătrunde în diamant este reflectată și refractată de către fațetele din partea inferioară a pietrei, luând naștere așa-numitele „focuri” ale pietrei.

Există mai multe moduri de tăieturi:

 

 • ideal;
 • optim;
 • bun;
 • standard;
 • mediu;

 

Forma este rezultatul final al procesului de tăiere și șlefuire a diamantului, aceasta fiind de mai multe tipuri:

 

 • briliant;
 • smerald;
 • baquette;
 • marquise;
 • trillion;
 • princess;   

 

Sperăm că aceste informații, într-adevăr, mai tehnice, vă vor fi de folos în înțelegerea diamantului ca parte a bijuteriilor și, mai ales, a inelului de logodna, și în luarea unei decizii potrivite. Și ca să încheiem într-o notă mai puțin tehnică, vă oferim un scurt info point.

Știați că: diamantul a fost descoperit încă din anul 800 î.Hr. și a fost adus în Europa de către Alexandru Macedon?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ