Regula de aur e că nu există regulă de aur…

0
9205
regula de aur

Odată cu încheierea seriei de articole despre pietre prețioase, a venit momentul metalelor prețioase în care poate fi lucrat inelul de logodnă mai mult ca perfectul. E destul de lesne de înțeles, încă din titlu, că acest episod este dedicat aurului.

Într-adevăr, nu există o regulă de aur conform căreia inelele de logodnă sau verighetele sunt din aur, însă acesta este cel mai cunoscut și mai utilizat material pentru bijuterii și podoabe. Fiind cunoscut încă din perioada preistorică, aurul a jucat un rol foarte important în viața oamenilor. S-au purtat războaie în numele lui, s-au ocupat ținuturi sau a fost folosit ca mijloc de plată, și toate acestea pentru că aurul nu își pierde valoarea odată cu trecerea timpului.

Încă din cele mai vechi timpuri, aurul era simbol al focului și al soarelui la primii oameni religioși – regele Ra – la egipteni, tunetul și fiul lui Zeus – la greci, semn profund de respect la cretani, axa universului la turco-mongol, era sursa de viață la africani. Preamărirea aurului a fost susținută și de către scrierile Hindu, precum și de literatura greacă și romană.

Fie că mergem în magazine sau că trecem pe lângă firme de amanet vedem afișat „aur 24K sau aur 18 K”, astfel că atunci când vine vorba de aur trebuie să amintim despre „karatele” pe care acesta le poate avea. Nu, nu facem recenzia unui film cu Bruce Lee și nici nu vorbim despre culoarea centurilor în arte marțiale, ci facem referire la puritatea aurului  k sau kt).

Astfel:

 • aurul de 24K este foarte moale și are culoarea galbenă sau portocalie; nu se execută obiecte sau podoabe din el;
 • aurul de 18K are mai mult aur în compoziție și mai puțin aliaj față de aurul de 14k; este mai moale și se deformează/zgârie ușor;
 • aurul de 14K este mai rezistent la deformări și zgârieturi; de aceea, recomandarea Ering pentru bijuteriile care se poartă zilnic, cum ar fi inelul de logodnă, este aurul de 14K.

În România, cel mai des sunt realizate obiecte din aur de 18k și 14k. Pentru a-i mări duritatea, aurul de 24k se combina cu aliaje special pentru a ajunge la 18k, 14k, etc.

Denumirile 18K, 14K sau 9K indică cât de mult aur pur este prezent în amestec. Aurul de 24K este cunoscut ca aur 100% pur. Sistemul prin care se poate stabili cât de mult aur pur se găsește într-un obiect este:

 

 • aur 585 – aurul de 14K conține 14 părți aur și 10 părți alt(e) metal(e), variind de obicei între argint, cupru, zinc, platină sau paladiu, făcându-l de 58.5% aur;
 • aur 750 – aurul de 18K conține 18 părți aur și 6 părți alt(e) metal(e), variind de obicei între argint, cupru, zinc, platină sau paladiu, făcându-l de 75% aur;
 • aur 375 – aurul de 9K conține 9 părți aur și 15 părți alt(e) metal(e), variind de obicei între argint, cupru, zinc, platină sau paladiu, făcându-l de 37,5% aur; de exemplu, în Germania se folosește cu precădere aurul de 9K pentru realizarea bijuteriilor datoriă rezistenței sporite a acestuia.

 

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont în luarea deciziei de a cumpăra un inel de logodnă din aur îl reprezintă culoarea aurului. Iată mai jos câteva informații folositoare:

 • aurul se poate lucra în culorile alb, galben sau roz;
 • nu există diferențe de „calitate” între culorile pe care le poate avea aurul; diferitele culori rezultă din aliajul folosit;
 • alegerea unei culori în defavoarea alteia este doar o chestiune de gust și de cum se poate asorta cu celelalte bijuterii ale persoanei care îl poartă;
 • în schimb, o particularitate a aurului alb: se supune unui proces de „galvanizare”, adică se introduce într-o baie de rodiu pentru a obține o strălucire mai mare și pentru accentuarea culorii albe.

 

Așa cum v-am obișnuit, încheiem acest articol cu un scurt Știați că:
 • aurul a fost utilizat în medicină de mii de ani, utilizarea lui în acest domeniu purtând numele de crisoterapie?
 • aurul potabil era folosit ca băutură purificatoare, fiind utilizat sub formă de praf sau fulgi?
 • bijuteriile din aur trebuie păstrate separat de cele din argint, pentru că aurul, dacă stă mult lângă argint sau cupru, își pierde puțin din duritate?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ