Safirul, rubinul și smaraldul

0
3583
inele-de-logodna

Safirul, rubinul și smaraldul

 Asemănător fenomenului apariției noilor episoade din Game of Thrones, revenim și noi cu un al doilea episod al serialului despre pietre prețioase, acesta fiind dedicat safirului, rubinului și smaraldului.

Safir

Sub denumirea de safir sunt cunoscute pietrele prețioase din corindon, un mineral dur, transparent sau colorat, care poate fi folosit în varietatea lui transparentă, ca piatră prețioasă, sau în varianta mată, ca abraziv pentru șlefuire.

safirulDeși pietrele prețioase de culoare albastră sunt recunoscute ca fiind safire, acest albastru are nuanțe închise, până la negru, nicidecum un albastru al cerului senin într-o zi de vară.

De secole, safirul simbolizează dragostea și fidelitatea. Un safir valoros, de o culoare albastră pură și intensă, era preferat de domnițe ca piatră unică a inelului de logodnă. Denumită piatra eleganței , safirul a surprins și a cucerit sufletul multor generații de mari aristocrați. Oameni puternici, care proveneau din familii cu tradiție, dar totuși diafani și fragili, au fost cuceriți de culoarea albastră intensă a acestei pietre.

Tăietura pietrei este diversă – rotundă, pătrată, ovală -, totul depinzând de măiestria și priceperea bijutierului.

Rubin

Rubinul, a cărei denumire provine din latină, rubens, rubinus = roșu, cel roșu este o piatră prețioasă care face parte din familia corindonului. Culoarea roșie se datorează ionilor de crom din compoziție. Trebuie totuși făcută o distincție foarte clară între safir și rubin, astfel: doar varietățile de culoare roșie se numesc rubine, celelalte fiind safire.

Rubinul este cele mai dur mineral după diamant, duritatea lui fiind de 9 din 10 pe scara Mohs. Acesta este foarte rezistent la căldură, temperatura de topire fiind de 2050 grade Celsius.rubin

Aceasta este întâlnit pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Este o piatră foarte prețioasă, care reușește uneori să întreacă chiar și diamantul în valoare. Spre exemplu, rubinele de culoare roşu intens și care au o greutate mai mare de 5 carate sunt foarte rare, iar preţul lor îl depăşeşte pe cel al unui diamant de aceeași greutate.

Impresionați fiind de frumusețea pietrei, astrologii susţin că rubinul îi protejează pe nativii din zodia Scorpion, Leu și Rac. Se spune că rubinul ne dă curaj, încredere, vitalitate, putere și dragoste.  Altfel spus, este piatra succesului în orice domeniu de activitate, fie că este vorba de dragoste sau de partea financiară. Dacă ai un rubin aproape, vei avea o căsnicie ferictă şi o să ai noroc şi sănătate.

Fiind cunoscut din timpuri străvechi, hindușii considerau că rubinul a apărut dintr-un foc din mijlocul pământului și că este cea mai prețioasă piatră din lume. Deoarece sunt foarte rare, există credința că rubinele sunt lacrimile soarelui și că cei care le au aproape sunt sortiți fericirii eterne.

În Evul Mediu, rubinul a împodobit numeroase embleme ale caselor regale, considerându-se că are numeroase puteri magice. Roșu este, de asemenea, considerată culoarea iubirii.

Smarald

Această piatră prețioasă are o culoare verde intens, până la verde închis, dată fiind de conținutul de crom și vanadiu. Culoarea este stabilă până la o temperatură de 700-800 grade Celsius.

Smaraldul este cea mai „moale” dintre pietrele prețioase (cu o duritate de 7,5-8 din 10) și prezintă în mod frecvent fisuri și mici impurități minerale. Din această cauză, culoarea este deseori neuniform repartizată și a determinat apariția unor procedee de stabilizare a culorii (de exemplu, acoperirea cu un strat de rășină sintetică incoloră). Smaraldele sunt cu atat mai rare și mai prețioase cu cât imperfecțiunile și impuritățile sunt mai puține. De asemenea, acesta este considerat a fi piatra perfecțiunii.smarald

Denumirea provine din latinescul smaragdus, preluat din barraqtu, cuvânt de origine semită, și care înseamnă piatră strălucitoare. În mitologia antică, smaraldul era piatra lui Venus, zeița dragostei. Se spune că, datorită culorii verde intens,  acesta aduce prosperitate și voie bună celui care îl poartă. Totodată, există credința că cei care au această piatră au parte de prieteni adevărați și de o familie sănătoasă.

Bijuteriile din aur alb sau galben cu smaralde sunt foarte căutate de către familiile de viță nobilă, din întreaga lume, pentru că smaraldul simbolizează fertilitatea și abundența,  iar copiii vor fi puternici, sănatoși și inteligenți!

 

THE END… pentru cel de-al doilea episod al miniseriei noastre dedicate pietrelor prețioase! Credem cu tărie că aceste informații vă vor fi de folos în alegerea pietrei prețioase potrivite pentru femeia cu care vă doriți să vă petreceți toată viața.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ